ďťż
 
WBC- jak jest naliczana cena?
Zobacz w‘tek
 
Cytat
I szatan może cytować Pismo. Herbert George Wells
Indeks Przodek xD Piłka nożna Hydraulika
 
  Witamy

WBC- jak jest naliczana cena?
Gdy sprzedajemy tuczniki na wagę żywą sprawa jest prosta-cena/kg *0.97(tzw "skidka" 3 %)
Sprawa się komplikuje przy rozliczaniu się na poubojową- wg jakich wzorów zakłady wyznaczają kwotę do zapłaty za tucznika? Ile złotówek można zyskać przy sprzedaży na poubojową względem żywej?



A to zależy kolego jakie masz mięsne świnki wiec tak średnio musisz liczyć + - 80 % wybicie Z TUCZNIKA 100KG czyli wychodzi 80 kg mięsa # 4,60zł/kg (klasa e na dziś)=368zł jeżeli tą świnie sprzedaż na żywo =97kg#3,30 =320zł różnica na 1 szt 48zł teraz wszystko zależy jak się wybijają i jaka mięsność!!! Ze swojego doświadczenia wiem ze na wybicie jestem zawsze te 40 zł do przodu czasami to cały zysk hodowcy więc polecam spróbować ;)


0.97(tzw "skidka" 3 %)
A u mnie to 5% biorą cwaniaki.

Widocznie rolnicy w waszych stronach bardziej napychają świnkom kiszki przed sprzedażą więc masarnie się bronią :D ;p

..ale rozmawiajmy o wbc, bo trzeba będzie zmienić nazwę tematu ;P



Jak masz 50% w E i 50% w U to wyjdziesz na ZERO{zwykle} :)

Teoretycznie na wbc powinniśmy mieć chyba więcej skoro pośrednicy płacą x/kg i jeszcze opłaca im się wynająć gdzieś plac, zawieźć kabany do ubojni , zapłacić podatki itd..

Czy ktoś może zrobić jakąś mała symulacje dla tucznika o masie 115 kg i mięsności 54% (wydaje mi się średnią, do osiągnięcia bez większych problemów)?

115 * 80%=92kg * 4,41zł za U =405,72 netto+6%=430,06zł. brutto
Tak ja bym dostał za takiego we wtorek :(

Skąd się wzięło 80% ? -to jest szacunkowa masa tuszki po wytrzewieniu?

Tak średnio taka jest wybojowość czyli odchodzi 20% zależy od rasy,okarmienia iiii rzeźni ;)

W sumie wybojowość to powinna być podobna, bo mniej więcej każdy świniak ma tyle samo wnętrzności co i inny o podobnej masie;)

http://www.agrofoto....67&#entry327767

Jak ponad dobę nie jedzą{szkoda paszy}tylko woda to wybojowość 82%

Czyli wybojowość to stosunek masy wytrzewionej tuszy do masy tucznika bezpośrednio przed ubojem?

Często zdarza się wam być "oszukanym" na poubojowej przez ubojnie? Bo w końcu nie można chyba skontrolować czy dobrze ważą? Na dobrą sprawę, to można mieć nawet zważone nie swoje sztuki...;) ?

Wybojawość to stosunek tuszy (dwóch półtuszy) do wagi żywej, jeśli w praktyce waży się przed ubojem to waży się w trakcie lub przed załadunkiem. Przyjmuje się że dobrze żywione tuczniki mają 78-82%, jest kilka dodatkowych czynników tak jak pisał jarki czy to co pisałem w innym temacie, czy potrąca się na obżarcie do obliczeń czy nie. Natomiast przy świnka żywionych ziemniakach itp może ponoć spaść nawet poniżej 70%.
Z resztą ten parametr jest w sumie tylko teorią przy WBC. W praktyce jeśli jakaś rzeźnia to podaje to wynika to ze wzoru a nie ze stanu faktycznego a podstawą jest waga tuszy reszta jest kwestią wyniku (przetworzenia wagi tuszy)

Ja uważam że co do wagi tuszy jeśli zdarzyłby się jakieś nieprawidłowości czy oszustwa to są pojedyncze przypadki. Tusza jest po prostu oznaczona i wisi jakiś czas po uboju w chłodni wagę zawszę można sprawdzić a tusza cały czas wisi na haku i jest dowodem (wiadomo że podczas chłodzenia traci trochę na wadze ale są na to wzory i idzie to wyliczyć.

Jednak co do badania mięsności mam osobiście wiele zastrzeżeń. Mięsność bada zawsze pracownik rzeźnie i jak coś robi to wie kto jest pracodawcą. Wątpliwości mam tylko dla tego że, jak świń brakuje to wszystko jest ok, ale jak świń jest dosyć to w niektórych zakładach średnia mięsność potrafi spaść nawet o 4-5%. Po prostu uważam że istnieje możliwość manipulacji i niektóre zakłady z takiej możliwości częściej czy rzadziej, ale korzystają.
Uważam że jak ktoś ma dobrą mięsność to traci sprzedając na żywą wagę, na chyba że odstawia do lokalnej ubojni a rzeźnik znając dostawcę w odpowiedni sposób to premiuje.

Jeszcze jedna sprawa czyli waga sprzedawanego tucznika standard tuszy na WBC to 65-115kg czyli 85-145kg wagi w chwili odstawy (przed potrąceniem na obżarcie), czyli można odstawiać cięższe świniaki. Wiadomo że z wagą mięsność spada, ale przy wysokiej cenie tucznika i tak by się to opłaciło.

Tak tak jak sprzedawałem na żywą to lokalna dawała mi około 30 groszy więcej od spędowej, ale i tak wole na wbc bo jakie są taka cena a nie wieczny lament


comp
Cena przeciwwagi do sipmy??? Ile kosztuje przeciwwagaCena kukurydzy i innych płodów rolnych dla BioGazowni Wstępna ankieta oczekiwań co do ceny substratu na potrzeby BioGazowniCase 5120 - cena regeneracji tłoczkowej pompy hydraulicznejJaka jest cena przyczepy samozbierającej Pottinger PRIMO 350?cena c-330 z turem i oprzyzadowaniem prosze ile byscie daliCena kombajnu Bizon Bizon rekord Z-058 z 1989r.Jaka jest cena ciągnika John Deere 6230?
Cytat

Dobroć serca jest tym, czym ciepło słońca: ona daje życie. Henryk Sienkiewicz (1846 - 1916)
A mensa et thoro - od stołu i łoża (separacja małżeństwa). (separacja małżeństwa). (separacja małżeństwa)
I mędrzec morze się pomylić.
DIABEŁ jest optymistą, o ile sądzi, że może ludzi uczynić gorszymi. Karl Kraus
I w którym momencie sięgnąć po żyletkę, by nie rozśmieszyć samego siebie?

Valid HTML 4.01 Transitional

Free website template provided by freeweblooks.com